Lefordíthatom, de minek? Nem lesz jó, csak szólok!

Megint behivatkozhatnám az összes olyan korábbi cikket, amelyek nagyjából arról szólnak, hogy miért nincs semmi értelme mondatok lefordításával idegen nyelvet tanulni-tanítani-gyakorolni, de nem teszem, akit érdekel, meg fogja találni. Következzen inkább egy újabb „esettanulmány”, amely ezt megerősíti.

A hagyományos nyelvoktatási rendszer ugye ahhoz szoktatott minket (legalábbis az én generációmat), hogy vannak a nyelvtani szabályok, amelyeket jól meg kell tanulni, utána már csak be kell magolni hozzá rengeteg szót, és máris perfektek vagyunk az idegen nyelvből. Hiszen ha van megfelelő szókincsünk, akkor mindent el tudunk mondani, mert le tudjuk fordítani. Ezt nagyon sokáig el is hitte mindenki (ahogy én is), talán sokan ma is elhiszik – ami addig érthető is volt, amíg fel nem találták a Google-t és senki sem tudta leellenőrizni, hogy pl. egy nyelvkönyvben lévő példamondatok létezhetnének-e valójában.

¡Sé feliz! – Légy boldog! (Forrás: Pixabay.com)

Egy spanyoltanulással foglalkozó Facebook-csoportba érkezett egy poszt azzal a kéréssel, hogy az alábbi mondatot fordítsuk le spanyolra:
Ne töltsd az időt azzal, hogy vágysz a boldogságra, légy boldog!
Ez egy meglehetősen egyszerű mondat. Az iskolai nyelvoktatás alapján bárki le tudná fordítani, aki már nem annyira kezdő. Öt percen belül érkezett is egy kiváló(nak tűnő) megoldás, íme:
No pases el tiempo deseando la felicidad, ¡sé feliz!
Tökéletes, gondolnánk: nincs benne semmilyen nyelvtani, egyeztetési anomália, az igék is a megfelelő alakjukban állnak, és még a szavak is azt jelentik, amit szeretnénk – hát mi kellene még? Én sem tudtam volna sokkal jobbat, legfeljebb a deseando helyett az esperando vagy az anhelando alakot használtam volna. Valószínűleg egy magyar anyanyelvű spanyoltanár is csillagos ötösre értékelné ezt a fordítást. Pedig hát... nem, egyáltalán nem jó, nem spanyolos.

Na de miért?? – Rendkívül egyszerű a képlet: azért, mert spanyol anyanyelvűek nem mondják így. Márpedig ha egy nyelv anyanyelvi beszélői valamit nem monda(ná)nak, akkor olyan nincs, tehát helytelen. (Akkor is, ha tankönyvben szerepel.) Nyilván nem a mondat vége problémás, a sé feliz-szel semmi gond (másképp nagyon nem is lehetne fordítani). Viszont a pasar el tiempo kifejezést – amely egyébként valóban pontosan azt jelentené, hogy ’tölti az időt’ – nem használják erre; inkább arra utal, hogy elüti az időt valamivel/valakivel, szórakozik stb. Lássuk akkor a helyes megoldást! A mondat igazán spanyolos – és a Google által is alátámasztott – megfelelője:
No pierdas el tiempo deseando ser feliz, solo sé feliz.
Természetesen, ha egy mondatra nincs egyetlen találat sem a Google-ben, attól az még nem feltétlenül helytelen: azt is jelentheti csupán, hogy még nem mondta (nem írta le) senki. Azonban minél tömörebb egy mondat (mint amilyen a *No pases el tiempo deseando la felicidad is), annál elenyészőbb ennek az esélye, főleg egy több mint négyszázmilliós nyelv esetén. Ilyenkor már gyanakodnunk kell, de legalábbis megkérdőjelezhető a helyessége.

Pasar el tiempo... – Elütni az időt... (Forrás: Pixabay.com)

Ügyeljünk arra is a rákereséses ellenőrzésnél, hogy tegyük macskakörmök közé az ellenőrizendő kifejezést, hogy ne csak a benne lévő szavak előfordulására keressünk. A hosszú kifejezéseket, mondatokat részenként érdemes ellenőrizni, mert lehet, hogy egyben még senki sem mondta, de attól még lehet helyes, ha egyébként a fő tartalmi részei léteznek. És nem elég kizárólag a találatok számát nézni, sok találatot is meg kell vizsgálni, hogy mennyire relevánsak, milyen szövegkörnyezetekben fordulnak elő (pl. hogy nem csak ugyanaz az idézet ismétlődik-e).

Térjünk vissza a mondatunkra. Vannak persze további lehetséges megoldások is; az alábbi javaslatok egy magyarul is jól tudó argentin beszélőtől származnak (bár szintén csak elméletiek):
 • No te pases la vida deseando la felicidad; (simplemente) sé feliz.
 • En vez de pasarte la vida deseando la felicidad, (simplemente) sé feliz.
 • No te la pases deseando la felicidad, (simplemente) sé feliz
 • En vez de pasártela deseando ser feliz, (simplemente) selo.
 • En vez de pasarte la vida deseando ser feliz, selo.
A tanulság ugyanaz, mint mindig: a nyelv nem egyszerűen a szavak nyelvtani szabályok alapján való mondatokba rendezése, hanem maguk a kifejezések, kész mondatok az alapelemei, amelyeket el kell sajátítani az anyanyelvi beszélőktől. Vagyis leegyszerűsítve: ne fordítsunk (szó szerinti értelemben), mert az valószínűleg úgysem lesz jó. Ismerjük meg a nyelvi szokásokat!

A segítségért köszönet Dr. Kálmán László nyelvésznek.

6 megjegyzés

 1. A tankönyvekkel kapcsolatos "kritikához" annyit tennék hozzá, hogy a tankönyveket is átnézik anyanyelvi beszélők kiadás előtt, jobb esetben.
  Szintén jobb esetben, egy spanyoltanár észreveszi a hibát és tudja, hogy az időt tölteni és időt vesztegetni valamivel nem ugyanaz. Igaz, ez a különbség nem jön talán elő annyira élesen, amíg így nem találkozik ilyen mondattal az ember. Olyasmi ez, mint az angolban a spend time és a waste time közötti különbség. De sosem láttam, hogy kiemelte volna valamilyen könyv, hogy a waste time (vagy perder el tiempo) sem olyan ritka, és mikor kell használni, és magyarul szintén jelentheti azt, hogy "időt tölteni".
  A jelenség, amiről ebben a cikkben írsz, létezik természetesen, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy pont az említett eset jó példa rá. Ez is igazából egy szabály, hogy mikor pasar, mikor perder használandó az időtöltés kifejezésére. Más kérdés, hogy ezt a szabályt nem igazán írják le könyvek, pedig leírhatnák akár. Én inkább olyan idiomatikus kifejezésekre gondolok, amiket szó szerint nem lehet lefordítani (pl. angolul az "as far as I know" – „ahogy tudom”), spanyolul nem jut eszembe ilyen.
  A cikket elolvasva kicsit elveszve érzem magam, mert így sosem tudhatom, éppen helyes-e a mondat, amit mondani akarnék, és pontosan mit lehet tenni azért, hogy a helyes formákat megismerje az ember. Rendben, hogy szövegeket kell olvasni, tévét kell nézni, rádiót kell hallgatni spanyolul, de ott is előfordulhatnak helytelen alakok. Szerintem még mindig a tankönyv lenne a megoldás, de olyan tankönyv, amely az ilyen szabályokra is kitér. Igaz, ezt a pasar/perder el tiempo-t alapfokon talán pont nem kell tudni, középfokon valószínű kéne, és jobb esetben egy középszintű könyv pont tanítja is ezt a szabályt. Ha nem, akkor ezt is be kéne tenni a repertoárba. Másrészt, annyiféle kis szabály van, hogy talán sosem érnénk a végére, így kénytelenek vagyunk beletörődni, hogy évtizedekig is eltart, mire úgy megtanulunk egy idegen nyelvet, hogy az megközelítse az anyanyelvi beszélők szintjét.
  Tankönyvek szerintem kellenek, fordítási feladat is bizonyos mértékben és bizonyos szerkezetek begyakoroltatására jó, pl. a jelen idejű igeragozást nem is nagyon lehetne máshogy megtanulni. Szerencsés ember külföldre kimegy és ott mindent megtanul könyv nélkül.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem szabályoknak nevezném, hanem szokásoknak. Épp az vezeti félre a tanulókat, ha mindenbe szabályt próbálunk belelátni, ami sok esetben mégsem fog működni. Természetesen lehetne jó tankönyveket írni, ha pl. eleve létező, anyanyelvi forrásokból származó példákat emelnének át bele, és nem saját kútfőből próbálnának meg a szerzők mondatokat kitalálni.

   (Bár igaz, hogy pl. az új akadémiai spanyol–magyar kéziszótárat is az internetről ellenőrizték a szerzők – kérdés, hogyan, mert ugyanúgy tele van félrefordításokkal...)

   Törlés
 2. Ez ilyen. Amit a nyelvkönyvek tanítanak, az nem is fordítás, hanem szavankénti átfordítás, vagy transzliteráció. Azaz az így szavanként lefordított szöveg magyar marad, csak idegen nyelvű szavakkal és nyelvtannal idegen nyelvnek lesz álcázva, de nem a célnyelven lesz.

  Persze ezt sokan nem tudják megemészteni, hogy ez így működik. Jönnek azzal, hogy honnan tudhatták volna, hogy ezt anyanyelvűek nem így mondják, ha egyszer nem élnek a célnyelv országában. Erre a megoldás: sok filmet, sorozatot, videót kell nézni a célnyelven, sok rádiót hallgatni, sok anyanyelvi szöveget olvasni. Úgy tudja az ember ezeket a kifejezéseket megtanulni, felszedni, amit nem magyar logikával mondanak, és emiatt nem feleltethetők meg a magyar nyelvű megoldásnak szavanként.

  Ez a Google segítségével végezhető relevanciavizsgálat is hasznos. Nekem már volt, hogy a Google Fordító is adott jó ötletet, természetesen hülyeségre fordított, de eszembe juttatott egy célnyelvi kifejezést, amit tudtam, csak nem jutott eszembe, hogy azt is lehetne használni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, szépen összefoglaltad a lényeget, valóban így van.

   Törlés
 3. Nos én megkérdeztem egy spanyol ismerősömet erről a bizonyos mondatról, mutatok a beszélgetést akit esetleg érdekel:

  https://kepkuldes.com/image/Jjxa8F
  https://kepkuldes.com/image/Jjxprd

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát végül is ugyanarra jutottatok, ahogy látom. :) Sok értelme nincs azt mondani, hogy valami "nyelvtanilag helyes", mert hiába az, ha mégsem fordul elő a spontán beszédben, akkor olyan nincs, tehát helytelen.

   Amit a komolyabb nyelvészektől egy életre megtanultam, hogy őket nem az érdekli, ami elméletileg létezhet (vagy aminek "kellene" léteznie), hanem az, ami van/előfordul. ;)

   Törlés

Kérlek, hogy ne kommentelj névtelenül! Ha többen is névtelenül szólnak hozzá, nem lehet a kommentelőket megkülönböztetni egymástól. Használhatod a Google-fiókod, vagy megadhatsz egy tetszőleges becenevet a „Név/URL-cím” kiválasztásával (az URL kitöltése nem kötelező). Köszönöm a megértést!