2019. október 27., vasárnap

Hogy kell helyesen mondani a török elnök nevét?

Törökország zászlaja (Forrás: Pixabay.com)
A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan vezetéknevét a magyar médiában hol [erdogan]-nak, hol [erdoan]-nak mondják, de vajon melyik a helyes? Rövid leszek: a második, tehát az [erdoan] (a nemzetközi fonetikai átírásban [ærdoan], nyílt, magyaros e hanggal), a [g] mássalhangzó nélkül.

Abban, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerülhet, talán a hanyag online sajtó is szerepet játszik, ahol ugye sokszor nem veszik a fáradságot arra, hogy betűhelyesen írják az idegen neveket. A törökben ugyanis a g és a ğ két eltérő hangot jelöl – vagyis pontosabban a második ma már leginkább semmilyet sem.

A g természetesen a magyar [g] hangnak felel meg. A ğ viszont történetileg az ún. zöngés veláris réshangot jelölte (jele a fonetikában [ɣ] – görög kis gamma), amelyet ugyanott képzünk, mint a [g]-t, csak nem zárjuk el teljesen a kiáramló levegő útját a nyelvünk hátsó részével, így kb. a gargalizáláshoz hasonló hangot kapunk. (Spanyolosoknak ez nem lehet idegen, hiszen pontosan így ejtik a magánhangzók közötti /g/ fonémát, legmarkánsabban az európai spanyolban.) A törökországi török sztenderd nyelvben ez a hang mára csaknem teljesen eltűnt, legfeljebb az előtte álló magánhangzót nyújthatja meg bizonyos szavakban. A teljes név helyes olvasata tehát 🔊[redzsep tajjip erdoan].

Más török nyelvváltozatokban azonban – pl. az azeriben vagy a kazakban – ma is él és virul ez a mássalhangzó (vö. kazak 🔊ağaş ’fa’), amelyet az alábbi dalban is jól hallhatunk, ha figyelünk (pl. a refrén utolsó sorában: Onı bilmeu mağan külkili – bár a kazakban talán hátrébb képzik):


Töreğalï Töreäli – Qazaq tili („A kazak nyelv”)
#VIDEÓSCIKK

2 megjegyzés

 1. >> A török elnök teljes nevének helyes olvasata tehát nagyjából [redzsep tajip erdoan] <<

  Mivel mind a török, mind a magyar ismeri a hosszú mássalhangzókat, így a második személynév magyaros ejtése szerintem inkább [tajjip].

  Kapcsolódó: Az Erdoğan vezetéknév egy összetett szó, az er előtag értelme 'férfi', a doğan utótag jelentése pedig 'sólyom'.
  A Recep személynév közszói eredetű: az arab radzsab átvétele, amely a 7. holdhónap megnevezése, az etimológiai értelme 'tisztelet, megbecsülés'.
  A Tayyip hasonlóan jövevényszó az arab ṭajjib melléknévből, amelynek jelentése 'jó, kellemes, élvezetes, finom'.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meghallgattam az anyanyelvi kiejtést jobban koncentrálva, és tényleg [tajjip]-ot mond. Pontosítottam az átírást.

   A pluszinfóért köszönet, ez is eszembe jutott már, hogy vajon mit jelenthet a neve; a vezetéknév összetett voltáról árulkodik, hogy vegyes hangrendű, illetve a Tayyip is gyanús volt, hogy arab átvétel.

   Törlés

A hozzászóláshoz regisztrálni vagy belépni nem szükséges, de a hozzászólók megkülönböztethetősége érdekében ajánlott valamilyen becenév megadása a „Név/URL-cím” profil kiválasztásával (az URL kitöltése nem kötelező).