2015. július 18., szombat

Yanet García + kánikula = bombasiker!

Azt mondják, az észak-mexikói lányok különösen gyönyörűek és bombázóak – nos, hogy ez mennyire általánosítható, azt nem tudom, mindenesetre a monterreyi Yanet García ezt az állítást erősíti. A napokban robbant ugyanis a hír az internetes bulvároldalakon, hogy mi – vagy inkább ki – tartja lázban mostanában a mexikóiakat; hát ő lenne az, ami nem is csoda. A modell időjárás-jelentőként vált népszerűvé, leginkább a helyi televíziós csatorna Gente Regia (’Pompás Emberek’ avagy ’Monterreyiek’)* című műsorából.

Yanet García (Forrás: Facebook)

Hogy van-e meteorológus végzettsége vagy valamiféle gyorstalpalója a témában, azt nem tudni – jóformán semmit sem tudni róla azon kívül, hogy 1990-ben született –, mindenesetre valamit nagyon tudhat. A mexikói lánynak ráadásul saját YouTube-csatornája is van (nem is egy), ahová az összes időjárás-jelentését feltölti, hogy senki se maradhasson le róla – és természetesen a Facebookon is követhetjük. (Frissítés: ezen a videón mindent elmond eddigi életéről, és kiderül az is, hogy nem csak modell, hanem könyvelő az eredeti szakmája. Angol feliratozással.)


Mi tagadás, ilyen időjóssal mindig szép az idő! (Forrás: Yanet García)

De hogy legyen némi nyelvészkedés is a cikkben, ez a nyári kánikula kiváló alkalom arra (azon kívül persze, hogy csinos csajokat nézegessünk kevés ruhában), hogy megtudjuk, a kánikula spanyolul is canícula. Tehát aki eddig nem csak a forróságtól nem tudott aludni, hanem attól sem, hogy ezt nem tudta, annak már legalább az egyik gondja megoldódott ezzel. :-)

Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy e latin jövevényszó forrása, a CANÍCŬLA eredeti jelentése egyszerűen ’kiskutya’. Na de hogyan vált ez a nyári forróság jelzőjévé? Hát nem úgy, hogy a római kiskutyáknak nyáron melegük volt és ezért róluk nevezték el – a magyarázat sokkal inkább csillagászati. A Nagy Kutya (Canis Maior) csillagkép legnagyobb csillagát, a Szíriuszt ugyanis így hívták az ókori latinok. S mivel ez a csillag akkor még a napfelkeltével egy időben tűnt fel az égen augusztus első napjaiban, később ezzel illették legmelegebb nyári napokat is.


A telhetetlenek kedvéért egy hosszabb videó... (Forrás: Yanet García)

__________
*A regio, -a (< lat. rēgius, -a) művelt átvétel, eredetileg ’királyi’ jelentéssel (vö. rey), majd innen ’pompás, nagyszerű’. A műsor címében azonban szójáték, ugyanis lehet a regiomontano, -na ’monterreyi’ helymelléknév rövidítése is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászóláshoz Google-fiók vagy regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a megjegyzésedre való visszautalás megkönnyítése érdekében a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával (az URL-cím kitöltése opcionális). Köszönjük az együttműködést.