2015. május 18., hétfő

Poder, saber vagy conocer?

A spanyolban három olyan ige is van, amely ismeretet, képességet fejez ki: a poder (< beszélt latin PŎTĒRE < klasszikus lat. PŎTĔSSE), a saber (< lat. SAPĒRE) és a conocer (< lat. COGNŌSCERE). De vajon mikor melyiket használjuk? (Az igék első említésekor zárójelben a kijelentő mód jelen idejű és egyszerű befejezett múlt idejű, egyes szám első személyű alakját adjuk meg.)

Kezdjük a legutóbbival, hiszen az a legegyszerűbb: a conocer (conozco, conocí, conocido) jelentése alapvetően ’ismer, megismer’. Vagyis akkor használjuk ezt az igét, amikor magyarul is az ismer ige illik legjobban a szövegkörnyezetbe: ¿Conoces esta película? ’Ismered ezt a filmet?’ No conozco a esa muchacha. ’Nem ismerem azt a lányt.’ Érdekesség viszont, hogy a conocer azon spanyol igék egyike, amely külön tagadóigével (’nem ismer’) is rendelkezik: desconocer. Vagyis azt, hogy ’Nem ismerem azt a filmet’, kétféleképpen is mondhatjuk: No conozco esa película vagy Desconozco esa película. (Bár az utóbbi inkább csak a választékos nyelvre jellemző.)

—¿Tú conoces este maravilloso lugar? —No, no dónde es, pero puedo averiguarlo.

A saber (sé, supe, sabido, subj. sepa) igét akkor használjuk, amikor a ’tud’ jelentéstartalma ’(szellemi) ismerettel rendelkezik’ valamiről: pl. ¿Sabes quién fue el director de esta película? ’Tudod, ki volt a rendezője ennek a filmnek?’; No lo sé ’Nem tudom’; Su nombre lo sé, pero no lo conozco ’A nevét (azt) tudom, de nem ismerem őt’. (Azok számára, akik angolul tanultak először, okozhat némi nehézséget, hogy az angolban a conocer és a saber megfelelője is a to know ige: I know his name, but I don’t know him – lásd a lenti táblázatot!) A saber főnévként is használatos ’tudás’ jelentésben, innen származik a sabio, -a ’bölcs, okos’ jelentésű melléknév is. (Elvben létezik a saber igének is tagadóigéje, az ignorar ’nem tud [valamiről]’, amely történetileg a conocer-rel áll kapcsolatban, de a mindennapi nyelvben ezt inkább ’ignorál’, azaz ’nem vesz róla tudomást, semmibe vesz’ jelentésben használják.)

Van azonban ennek az igének egy olyan jelentése is, amelyet talán kevesen tudnak: ’[vminek vmilyen] íze van’ (innen a sabor ’íz’ főnév is). Ilyenkor személytelen és tárgyatlan: Esta sopa sabe deliciosa ’Ez a leves finom ízű’. Amennyiben a bővítménye főnév (amilyen ízű valami), azt az a elöljárószó vezeti be: sabe a sal ’sóízű’. Átvitt értelemben pedig, főleg a választékos nyelvben, még azt is jelentheti, hogy ’tetszik’ (tehát a gustar szinonimájaként használatos): Ya no me sabe el día ’Már nem tetszik nekem [ez] a nap’. S hogy miért ez a furcsa jelentésmegosztás? Nos, ez már így volt a latinban is. Elsősorban azt jelentette az ige, hogy ’íze van’ vagy ’ízlik’. Átvitt értelemben viszont ’érzékel’, ill. ’érzéke van, ért vmihez’ jelentésekben is használták, és végül ezeken keresztül jött létre a mai ’tud’ jelentés.

(Forrás: El Mexicano)

A poder (puedo, pude, podido) ige jelentése olyan értelemben ’tud’, hogy ’bír’, azaz ’képes’ valamire, továbbá ugyanezzel fejezhető ki valaminek a lehetősége is, amelyre a magyarban a -hat/-het toldalék szolgál: pl. No puedo mirar esta película ’Nem nézhetem meg ezt a filmet ~ Nem tudom/bírom megnézni ezt a filmet’. Többnyire segédigeként használják (az angolban a can, illetve to be able to igéknek feleltethető meg), azonban használható önállóan is ’bír, képes rá’ jelentésben: pl. No puedo más ’Nem bírom tovább’, ¡Tú sí puedes! ’Te igenis képes vagy rá!’. A poder főnévi jelentése egyébként ’hatalom, erő’, és ugyaninnen jön a potencia ’teljesítmény’ főnév is.

Végül lássunk két olyan példamondatot, amely a három igét egyesíti! Sabe cómo hacerlo, pero por algún motivo no puede, cuyas razones desconoce. ’Tudja, hogy kell megcsinálni, de valamiért nem bírja, aminek az okait nem ismeri.’ —¿Tú conoces este maravilloso lugar? —No, no dónde es, pero puedo averiguarlo. ’Te ismered ezt a csodálatos helyet? – Nem, nem tudom, hol van, de ki tudom deríteni ~ kideríthetem.’ (Természetesen létezik olyan szituáció, amelynél a conocer és a saber is használható, ahogy a magyarban is van, amikor az ismer és a tud ige is megállja a helyét ugyanabban a szövegkörnyezetben: pl. No conozco los detalles de lo sucedido ~ No los detalles de lo sucedido ’Nem ismerem a történtek részleteit ~ Nem tudom a történtek részleteit’. Leginkább ilyen esetekben használják tagadáskor a desconocer és az ignorar igéket is.)

6 megjegyzés

 1. Az olaszban és a franciában a képesség és a lehetőség között különbséget tesznek a módbeli segédigével. Ez a spanyolban is így van? Pl. Non posso ballare - Nem tudok táncolni (mert pl. kicsi a hely, el van törve a lábam, vagy valami más akadályoz); Non so ballare - Nem tudok táncolni (Mert nem tanultam meg.)
  Régen a tévében adták a Telespañol című nyelvleckesorozatot. Abban volt egy vicces rész, amikor be volt rekedve valaki, ezért nem tudott beszélni, és azt mondta többször is, hogy "no puedo hablar". De senki nem hallotta, a végén már kiabálta, hogy "no puedo hablar", és az is odafigyelt rá, aki előtte nem. Nem tudom, hogy ha egy kicsi gyerek még nem tud beszélni, azt hogy mondják, arra is a poder ige a jó, vagy ott már a saber lenne a helyes.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze, ugyanígy van a spanyolban is: No puedo bailar ’Nem tudok táncolni [most, valami miatt]’ vs. No sé bailar ’Nem tudok táncolni [nem tanultam meg]’. Úgy is lehetne mondani, hogy ilyen értelemben a poder átmeneti képességet fejez ki (adott pillanatban), míg a saber a tanult képességet jelenti, tehát a gyereknél is: Es un bebé, todavía no sabe hablar ’[Ő egy] Csecsemő, még nem tud beszélni [mert még nem tanult meg]’.

   Törlés
 2. A "saber" "valamilyen íze van" értelemben is rendhagyó? Az első gondolatom az volt, hogy amikor ezt jelenti, biztos szabályos ige.
  Vicces lehetne egymás mellett a kétféle jelentésű saber ige, pl. "nem tudom megízlelni" - no sé saber. De elég nehéz ilyen szituációt elképzelni. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze, hiszen ugyanaz az ige (ahogy pl. az hacer is lehet ’csinál, tesz’ jelentésű, és lehet személytelen ige is eltelt idő vagy természeti jelenség kifejezésekor).

   "Vicces lehetne egymás mellett a kétféle jelentésű saber ige, pl. "nem tudom megízlelni" - no sé saber. De elég nehéz ilyen szituációt elképzelni. :D"

   Ilyen azért sem lehetséges, mert a saber nem cselekvő ige, hanem olyan, mint a gustar(le), vagyis az a dolog az alanya, aminek valamilyen íze van, legalábbis a mai spanyolban. (Az ilyen jelentésváltozás nem ritka egyébként, hogy cselekvőből szenvedő, a gustar is eredetileg cselekvő volt, ritkán még használják is így, vagy pl. a caber is ’befogad’ jelentésű volt, majd ’befér, elfér’ lett belőle.)

   Törlés
 3. Egy egyszerű, mégis elgondolkodtató kérdés.
  Hogy mondjuk helyesen azt spanyolul, hogy „nem tudok táncolni”?
  Ha rokkant vagyok, akkor „no puedo bailar”, hiszen fizikailag képtelen vagyok rá.
  Ha azért nem tudok, mert nem tanultam meg, nem jártam tánciskolába, akkor pedig „no sé bailar”.
  De ha azért nem tudok (mint konkrétan én), mert ugyan járt tánciskolába, és elméletben tudja a tánclépéseket, de nulla ritmusérzéke van, és botlábú, akkor az PODER, vagy SABER? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor is No sé bailar. :) Abból induljunk ki, hogy a No puedo bailar inkább lehetőséget fejez ki, azaz ’Nem táncolhatok’ (nincs rá alkalom/lehetőség), vagy a másik eset, ahogy írtad is, ha valamiért fizikailag képtelen vagy rá (de ehhez nem feltétlenül kell rokkantnak lenni, pl. fájhat a lábad, lehetsz nagyon fáradt stb.) De az igazából mindegy, hogy csak elméletileg tudsz, mert tanították, de valójában valamiért mégsem: ha nincs ritmusérzéked, az ugyanaz, mintha nem tudnál (én tánc mellett az autóvezetéssel is így vagyok, van jogsim, de nem vezetek). :)

   Törlés

Kérlek, hogy ne kommentelj névtelenül! Ha többen is névtelenül szólnak hozzá, nem lehet a kommentelőket megkülönböztetni egymástól. Használhatod a Google-fiókod, vagy megadhatsz egy tetszőleges becenevet a „Név/URL-cím” kiválasztásával (az URL kitöltése nem kötelező). Köszönöm a megértést!