2015. február 22., vasárnap

Ahol az orvosok is dalolnak

(Forrás: Tuna de Medicina de Santiago / Antonio Cons)
Korábbi cikkünkben már volt szó a tuna műfajáról, amelynek egészen a középkorra visszamenő hagyománya van, nemcsak Spanyolországban, hanem az egész hispán világban. A tunák egyetemi hallgatókból szerveződött tradicionális zenekarok, akik lantok és gitárok kíséretében énekelnek a diákéletről, és leginkább a szerelemről. Nem holmi amatőr alkalmi együtteseket kell ám elképzelni: a tunák koncerteket rendeznek, lemezeket adnak ki, sőt, még külön dalversenyeik is vannak.

A tunák eredetileg egy-egy egyetemi karhoz tartoztak, így azok nevét viselik – ami persze nem jelenti azt, hogy tagjaik csak ugyanarról a karról kerülhetnek ki –, de manapság sajnos egyre kevesebben maradnak: éppúgy énekeltek az építészek, ahogy az erdészek és még az orvosok is!

A Santiago de Compostela-i Egyetem (Universidad de Santiago de Compostela) orvostudományi karának egykori formációja, a Tuna de Medicina de Santiago de Compostela 1986-ban szerveződött újra, és egészen az ezredfordulóig zenéltek aktívan. Feloszlásuk után egyes tagok más tunáknál folytatták útjukat, némelyikük pedig még ma is játszik.

Santiago de Compostela, Galicia fővárosa – Spanyolország (Forrás: Wikimedia Commons, CC)

A „daloló orvosok” számos dalversenyen vettek részt, jelentős díjakat magukénak tudva – többek között bezsebelték „A világ legjobb tunája” (Mejor Tuna del Mundo) trófeáját is egy Kanári-szigeteken, Tenerifén tartott hangversenyen, amelyen Spanyolország és Latin-Amerika legjobb egyetemi zenekarai vettek részt. Tőlük származik az egyik leghíresebb diákdal, az Estudiantina portuguesa egyik legjobb interpretációja is, amely az 1992-ben kiadott Sola se queda Fonseca (’Magányos marad Fonseca’) című albumukon szerepel, amelyen található néhány dél-amerikai hangulatot idéző dal is.


(Forrás: Tuna de Medicina de Santiago de Compostela)

További videók a Tuna de Medicina de Santiago de Compostela YouTube-csatornáján. A cikk alapjául szolgáló információkat és a borítóképet Antonio Cons, a zenekar tagja bocsátotta rendelkezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászóláshoz Google-fiók vagy regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a megjegyzésedre való visszautalás megkönnyítése érdekében a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával (az URL-cím kitöltése opcionális). Köszönjük az együttműködést.