2014. június 19., csütörtök

Trónra lépett VI. Fülöp spanyol király

VI. Fülöp spanyol király (Forrás: Wikimedia Commons, CC)
A spanyol kongresszus elnöke, Jesús Posada 2014. június 19-én 10 óra 50 perckor Spanyolország királyává nyilvánította Bourbon Fülöpöt (Felipe de Borbón), aki VI. Fülöp néven fog uralkodni, miután felesküdött az Alkotmány betartására és betartatására. A valamivel több, mint huszonöt perces beszédjét nagy taps követte a Cortes Generales (a spanyol országgyűlés) minden tagja és a meghívottak részéről is. Aki ott kívánt lenni, ott volt, mivel az ún. Grupo Mixto (a frakción kívüliek csoportja) és az Izquierda Plural baloldali koalíció képviselői nem vettek részt, mert nem értenek egyet a folytatólagos monarchia intézményével. Jelen volt viszont a rendezvényen Katalónia elnöke, Artur Mas, továbbá Baszkföldé, Iñigo Urkullu is, akik egy-egy pillanatban félénken tapsoltak, máskor nem követték a többi képviselőt. Ezután röviden beszélgettek a herceggel, miközben mosolyogva és szívélyes gesztussal üdvözölték az összes jelenlévőt.

Köszönetnyilvánítás a spanyoloknak, a szüleinek, János Károlynak és Zsófia asszonynak, különös szeretettel a búcsúzó királynénak – ezekkel kezdte beszédjét, melyben szándékait nyilvánította ki az új király. Kevésbé tért ki a múltra, azonban kiemelte a politikai erők Spanyolország érdekében elért eredményeit. „A Korona Spanyolország egységének jelképe. Egység, mely nem egységesség. Ebben a Spanyolországban elfér az, hogy az emberek különféleképpen érezzék magukat spanyolnak” – mondta az uralkodó, aki megerősítette, hogy ebbe belefér minden érzés és érzékenység. A másodhivatalos nyelvek védelme szintén egyike volt a nacionalisták részére szóló megjegyzéseinek.

Feleségével, Letizia Ortizszal 2010-ben
(Forrás: Wikimedia Commons, CC)
Mit tehet a Korona? Erre a kérdésre a király annak meghatározásával válaszolt, amit tehet és tennie is kell: „A Korona az állampolgárokkal való közelséget köteles keresni, tudnia kell kivívni a megbecsülésüket, tiszteletüket és bizalmukat, s ennek érdekében őrködni az intézmény méltósága felett, megőrizni annak presztízsét, valamint teljes, átlátható és becsületes magatartást tanúsítani.” Az állampolgárok „példamutatást” kérnek – mondta az uralkodó –, mert csak ily módon tudja kivívni a „szükséges erkölcsi tekintélyét” hivatásának gyakorlására. S ezek a jogkörök az Alkotmány által rögzítettek, melynek szerepét hangsúlyozta a király. Az egyik szerep lehet a „függetlensége”: „politikai semlegessége” és a különböző ideológiai lehetőségek előtti egységesítő szerepe lehetővé teszi a Korona részére a politikai rendszer stabilitásához való hozzájárulást.

Meggyőződése szerint, aminek a Koronának lennie kell, az egy „új monarchia egy új időszakra”. A feladathoz, melybe belekezd, megvan az energiája, az illúziója, valamint a „nyílt és megújuló szellemisége”, amely az ő generációját ihleti. Egy új időszak megtestesítésének vágya jellemezte az új uralkodó beszédjét.

A koronázási ceremónia (Forrás: La Moncloa)

A Korona tiszteletétől az országgyűléséig, a nemzeti szuverenitás letéteményesei voltak beszédjének kezdetei, melyben tiszteletét fejezte ki az iránt a Spanyolország iránt, amelyet szeret és csodál. A „kivételes örökségtől”, melyet apja hagyott hátra, a megbékélés generációján át az újításba és kutatásba merült Spanyolországig, amire szükség van. Nem utalt a dinasztiára mint legitimitásának okára, hanem munkájára, valamint a spanyolok törekvéseivel kapcsolatos „nyitott és elszánt” feladatára. Beszédje végén spanyol, katalán, baszk és galiciai nyelven mondott köszönetet. A legérzelmesebb gesztusa két csók volt feleségének, Letizia királynénak, és egy mosoly a lányainak, Leonornak, Asztúria hercegnőjének és Zsófia infánsnak. A meghívottak lelátójáról erősen tapsolt neki édesanyja, Zsófia asszony, valamint nővére, Elena asszony, látható könnyekkel.


VI. Fülöp megkoronázása (Forrás: Libertad Digital)

—¡Señor! Las Cortes Generales están reunidas para recibir el juramento que venís a prestar como Rey de España, conforme al artículo 61 de la Constitución.
—«Juro desempeñar fielmente mis funciones, guardar y hacer guardar la Constitución y las leyes, y respetar los derechos de los ciudadanos y de las comunidades autónomas».
—¡Señor! Las Cortes Generales acaban de recibir el juramento que Vuestra Majestad ha prestado. En cumplimiento de la Constitución, queda proclamado Rey de España Don Felipe de Borbón y Grecia, que reinará con el nombre de Felipe VI. ¡Viva el Rey! ¡Viva España!


– Uram! Az Országgyűlés együtt áll, hogy fogadja az esküt, melyet Spanyolország királyaként jössz letenni, az Alkotmány 61. cikkelyének megfelelően.
– „Esküszöm, hogy hivatásomhoz hű leszek, betartom és betartatom az Alkotmányt és a törvényeket, és tisztelem az állampolgárok és az autonóm közösségek jogait.”
– Uram! Az Országgyűlés ezúttal fogadja az esküt, melyet Felséged tett. Az Alkotmány értelmében Don Felipe de Borbón y Grecia Spanyolország királyává nyilváníttatik, aki VI. Fülöp néven fog uralkodni. Éljen a Király! Éljen Spanyolország!

Forrás: El País / El Mexicano

6 megjegyzés:

 1. Nagyon sajnálom, hogy a videók alatti kommentek ennyire megosztottak. :( Pedig annak a monarchiának az lenne a lényege, hogy a múltbéli ellentéteken, pártoskodáson felülkerekedjünk.

  Soha se értettem azokat az embereket, akik szerint az miért lényeges, hogy a szimbolikus államfői pozícióban egy uralkodó vagy egy elnök ül.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyanezen a véleményen vagyok én is. A spanyolok azt mondják, hogy „a monarchia államforma elavult”. És ha most nem királynak nevezik az államfőt, hanem elnöknek, akkor már nem elavult? Semmivel sincs több szerepe egyiknek sem. Lásd az itteni példát: nálunk köztársaság van, köztársasági elnökkel, aztán mégis egyetlen ember „uralkodik” és csak az ő akarata számít, semmi más...

   Törlés
  2. Ráadásul én még azt is megmerem kockáztatni, hogy a parlamentáris demokráciának ez a talán legkiegyensúlyozottabb formája, ahol az államfő ténylegesen betölti a szimbolikus, független, egységet kifejező szerepét - pont ezért jelenhet meg ezen a politikamentes blogon is, mert az államfő nem egy párt jelöltje. Sokkal nagyobb presztízst jelent külföldön is, a pártok baklövései az ország hírnevét nem döngölik a pokol mélyére. :)

   Csak hát egyes emberek szerint az örökletesség, meg a "drága rókaprém" egy ország demokráciájának legnagyobb problémája.

   Amikor viszont - rókaprém és örökletesség nélkül - az amerikaiak, franciák, oroszok, dél-koreaiak stb. többsége több évre egy nagyon széles, néha már a kormány jogkörét is meghaladó elnöknek becézett kiskirályt választanak meg, akkor már senki sem háborodik fel, de nem a demokrácia miatt, hanem annak az illúziója miatt, hogy akár "ő" is lehet egy potenciális kiskirály. :)

   Csak nehogy bevezessék ezt a prezidenciális rendszert nálunk is...

   Törlés
 2. Huh, a mostani általános választások után jó, hogy legalább a monarchia stabil. Bár a kormányfő-jelölés joga kissé átpolitizálhatja az intézményt.

  VálaszTörlés

A hozzászóláshoz Google-fiók vagy regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a megjegyzésedre való visszautalás megkönnyítése érdekében a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával (az URL-cím kitöltése opcionális). Köszönjük az együttműködést.