2014. május 25., vasárnap

Kicsi gyermek messzi földről

Ritkán szoktak nyomozásra felkérni az olvasók, Ágnes azonban alaposan feladta a leckét. Az eset tanulságai viszont érdekesek – bár nem meglepőek – és a különlegessége miatt megér egy misét. Olvasónk ugyanis azzal a kérdéssel fordult hozzám a Facebookon, hogy mi lehet a Magyarországon főleg templomi karácsonyi szertartásokon előadott, Kicsi gyermek címre hallgató dal – feltehetően spanyol (esetleg portugál) nyelvű – eredetije.

Kiindulási információként mindössze annyit lehetett tudni róla e címen kívül, hogy a magyar zenei kiadványokon „dél-amerikai karácsonyi ének” megjegyzéssel szerepel. Sajnos, mivel tudvalévő, hogy a magyar műfordítások sok esetben köszönőviszonyban sincsenek az eredeti szöveggel, valamint az is ismert, hogy itt a köznyelvben a „dél-amerikai” jelzőt tévesen egész Latin-Amerikára használják, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag semmit sem tudunk. (Persze semmiből sem állna a mű eredeti címét is feltüntetni a lemezen – sőt, ez lenne a legkorrektebb megoldás –, csak ugye az olcsóbb zenei kiadványokra eléggé jellemző az igénytelenség.)


(Forrás: Illyés Tamás csatornája)

Legelőször természetesen a spanyol anyanyelvű ismerőseimtől próbáltam tudakolózni, talán felismerik a dallamot – de sajnos nem vezetett eredményre. Így nem maradt más hátra, mint önálló nyomozásba kezdeni (ami szerencsére nem áll távol a szakmámtól). De milyen szálon lehet ilyenkor elindulni? Nincs túl sok lehetőségünk: megkeressük az interneten az összes ismert latin-amerikai karácsonyi népdalt. (Ajánlott olyan gyűjtőoldalakon kezdeni a kutatást, ahol a szöveg mellett a dallam is meghallgatható.) Ám ehhez irdatlan sok idő és energia szükséges, ráadásul még így sem biztos, hogy megtaláljuk – például ha nem is annyira népszerű, hogy fent legyen a világhálón. Jelen esetben csupán a szerencse, avagy a véletlenek kedvező összejátszása segített...

Indulásként spanyol dalszövegek keresésével próbálkoztam, hátha találok olyat, amely egy kicsit is hasonlít a magyar változatra. (Az egyetlen kulcsszó, ami alapján keresni lehetett, a Manuel név volt a magyar szövegben, de ez nem egy latin-amerikai karácsonyi dalban szerepel. A magyar címmel szintén nem tudunk mit kezdeni, mert túl általános/tartalmatlan, ezenkívül sokféleképpen mondható spanyolul.) Hosszas böngészés után felbukkant egy potenciális jelölt, melynek szövege elég közel állt a magyaréhoz, Aguinaldo puertorriqueño címmel. Ám ez is csak annyit tesz, hogy ’Puerto Ricó-i karácsonyi dal’, amivel nem biztos, hogy közelebb kerültünk a megoldáshoz. (A spanyol aguinaldo vagy aguilando főnév további jelentése ’karácsonyi ajándék’; feltehetően a latin HOC IN ANNO ’ez évben’ kifejezés torzulása.) Próba szerencse, azért rákerestem a YouTube-on – s láss csodát, meg is találtam a keresett dallamot egy gitárral előadott Puerto Ricó-i karácsonyi népdalegyvelegben, melynek leírásában az aguinaldo szó is szerepelt.

Óvárosi utca San Juanban, Puerto Rico – a „messzi föld” (Forrás: Wikimedia Commons, CC)

De ez még mindig csak félsiker. A következő lépés, megbizonyosodni arról, hogy a szöveg valóban a dallamhoz tartozik. S ekkor jött az újabb meglepetés: persze, hogy nem. Egy lépéssel viszont már előrébb járunk, hiszen azt már tudjuk, hogy Puerto Ricó-i dalt keresünk. Szerencsére a videó alatt az Aguinaldo cím mellett (amely az egyveleg első dallama) szerepelt egy „De lejanas tierras” is – így túl sok választás már nem maradt. Bár a címet, mint aztán kiderült, pontatlanul adta meg a feltöltő, helyesen ugyanis De tierra lejana venimos (valahol többes számban – De tierras lejanas venimos – szerepel, aminek igazából nincs sok jelentősége), azaz ’Messzi földről jövünk’, valóban ez a dal volt az, amely a jelek szerint nem is csak a spanyol nyelvterületen népszerű. Az alábbi videón például egy kanadai férfikórus énekli – az első két sor kivételével – angolul, itt pedig egy San Juan-i gyerekkórustól hallhatjuk. Így már valóban elkönyvelhetjük a teljes a sikert!


(Forrás: Alan Valdivia Torres)

A kezdeti gyanú tehát, ahogy várható volt, beigazolódott: a dal nem dél-amerikai, és nincs sem a címének, sem a szövegének sok köze az eredetihez – és persze még a Manuel név sem szerepel benne. Mi ebből a tanulság? Mindent fogadjunk (akár egy kicsit is) kételkedve. De legalább most megtudhatta minden kedves olvasó, aki emiatt nem tudott eddig aludni éjjelente, hogy a Kicsi gyermek a Puerto Ricó-i De tierra lejana venimos karácsonyi népdal magyar feldolgozása.

Minderre az írásra pedig semmi szükség nem lett volna, ha a magyar szerzők és kiadók kicsit igényesebbek lennének, és megfelelően hivatkoznának egy mű eredeti forrására. Pontot téve az ügy végére, az alábbiakban az eredeti szöveg egy változatát és (nem mű)fordítását közlöm.

De tierra lejana venimosMesszi földről jövünk (Kicsi gyermek)

De tierra lejana venimos a verte,
Nos sirve de guía la estrella de Oriente.

Oh, brillante estrella que anuncias la aurora,
No nos falte nunca tu luz bienhechora.

Gloria en las alturas al Hijo de Dios,
Gloria en las alturas y en la tierra amor.


Al recién nacido que es Rey de los reyes,
Oro le regalo para ornar sus sienes.

Como es Dios el Niño, le regalo incienso,
Perfume con alma que sube hasta el cielo.

Al Niño del cielo que bajó a la tierra,
Le regalo mirra que inspira tristeza.

Messzi földről jövünk meglátogatni téged,
Útunkon a Kelet csillaga vezet minket.

Ó, ragyogó csillag, ki a hajnalt harangozod be,
Sose hiányozzon nekünk jótevő fényed.

Dicsőséget a mennyben az Úr Gyermekének,
Dicsőséget a mennyben, s a földön szeretetet.

Az új jövevénynek, ki a királyok királya,
Aranyat ajándékozok, hogy csillogjon halántéka.

Mivel Isten a gyermek, tömjénnel ajándékozom meg,
Illatos lélekkel, mely felszáll az égbe.

Az égi gyermeknek, ki leszállt a földre,
Mirhát ajándékozok, mely szomorúságot ébreszt.

13 megjegyzés:

 1. Hümm, érdekes. Nem vagyok annyira templomba járós típus, de voltam néhányszor, és erre a dalra magyarul sem emlékszek. Mindegy, legalább nem csak a németektől és angoloktól nyúlunk mindent. Érdekes, hogy nekem a magyar felvétel „spanyolosabbnak” érződik, mint az eredeti. Ez a dal flamencogitárral lenne igazi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Állítólag mostanában terjedt csak el, én sem hallottam soha ezelőtt. Ha ez így van, akkor pláne érthetetlen, hogy miért nem hivatkoznak sehol az eredeti címére.

   Törlés
  2. Nekünk egy majd' 40 éves bakelit lemezen van meg, onnan ismerem. Templomban én sem hallottam még soha, viszont a YouTube-on szinte az összes Kicsi gyermekes videó különböző gyülekezetek karácsonyi koncertjeiről van.

   Törlés
  3. Hát akkor meg mégsem annyira új. Persze az is lehet, hogy egykor népszerű volt, aztán most ismét „elővették”.
   A szövege viszont erősen vallási, tehát azon nem csodálkozom, hogy az ilyen szertartásokon éneklik inkább.

   Törlés
 2. A dal tényleg ismert, a már kb. 30 éves Csendes éj című karácsonyi kazettán is rajta van. Gondolom, sokaknál ez szól karácsonykor (pontosabban ma már CD vagy egyéb változata). Én gyerekkoromban hallottam már ezt minden karácsonykor, szerintem a korosztályomból is sokan.
  Milyen dinamikusan énekelnek a spanyolok, arckifejezés, stb., látszik, hogy mediterrán a temperamentum! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ehhez képest mégsem tudta senki, hogy mi az eredetije. :)

   Törlés
 3. Köszönöm, magam sosem találtam volna meg! üdvözlettel: Székely-Nagy Gábor

  VálaszTörlés
 4. Kedves El Mexicano gyerek koromban az iskolai kórussal minden karácsonykor énekeltük spanyol nyelven, ami így kezdődött: vamos pastorcitos vamos a belén, que ha nacido el nino Manuel... a többire nem emlékszem, de azt tudtuk biztosan, hogy dél amerikai dalról van szó. Viszont más a szöveg. Újabb rejtély! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, szerintem ez lenne az, bár kicsit más szöveggel. Az a helyzet, hogy ezek népdalok, sokuknak címük sem igazán van, csak annyi, hogy Villancico, vagyis ’Karácsonyi népdal’, a szövegük pedig szinte országonként más és más. :)

   Törlés
 5. "14.Kicsi gyermek (dél-amerikai népdal, Raics István fordítása) Kovács Imre (fuvola), Lubik Hédi (hárfa), Petz Ferenc (ütőhangszerek), Budapest Madrigal Choir (vegyeskórus), Hidas Frigyes (csembaló), Szekeres Ferenc (karmester) "
  Ennyit lehet tudni az eredeti bakelitról.

  https://www.youtube.com/watch?v=jTbskYrEYpw

  Katolikus templomban, misén én ezt soha nem hallottam.
  Erről a lemezről ismerem már vagy negyven éve, de mindig nagyon szerettem hallgatni és tetszik a mai napig is.

  VálaszTörlés

A hozzászóláshoz Google-fiók vagy regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a megjegyzésedre való visszautalás megkönnyítése érdekében a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával (az URL-cím kitöltése opcionális). Köszönjük az együttműködést.