2013. május 11., szombat

Az Auditorio Nacional testközelből – kívülről, belülről!

A Mexikóváros előkelő Chapultepec negyedében található Auditorio Nacional a maga tízezer fős befogadóképességével valószínűleg a világ legnagyobb fedett amfiteátruma. A legkorszerűbb fény- és hangtechnikával felszerelt monumentális színház azonban nem csupán óriási befogadóképessége miatt rekorder, hanem több neves amerikai zenei forrás is a világ legjobb szórakoztatórendezvény-központjaként ismeri el. A legnevesebb nemzeti és nemzetközi művészek, zenészek koncertjeinek, sport- és egyéb kulturális rendezvényeknek ad helyet, sőt, a mexikóiak számára a népszerűség egyfajta mércéjeként szolgál, hogy a fellépő előadó vajon mennyire képes megtölteni a nézőteret közönséggel!

Az épület bejárati homlokzata (Forrás: Wikimedia Commons, GFDL/CC)

Az eredetileg lovasbemutatókra tervezett létesítmény 1952-ben nyílt meg Auditorio Municipal néven, majd 1989–1991 között teljes átépítésen és felújításon esett át – az eredeti épületből csupán a lelátó első két szintje maradt meg – és 1991 szeptemberében nyitották meg újra a közönség előtt. A betonmonstrum gigantikus méreteit jellemzi, hogy legnagyobb hosszúsága az előcsarnokkal együtt kb. 165, szélessége kb. 140 méter. A színház büszkélkedhet a világ legnagyobb sípos orgonájával is, amelyet 1958-ban helyeztek üzembe. A hatalmas előadótermen kívül található benne egy kisebb, „csak” ezer férőhelyes koncertbár is külön bejárattal, a Lunario, valamint kávéház, kiállítóterem (galéria), sőt, orvosi rendelő is!

Mindezt pedig most teljes testközelből is megtekinthetjük, méghozzá anélkül, hogy ezért Mexikóvárosba kellene utaznunk, hála a modern technikának. A rendezvényközpont honlapján található interaktív virtuális séta segítségével még olyan helyekre is eljuthatunk az épületben, ahová még nézőként sem mehetnénk: belülről megtekinthetjük például a művészek fő öltöző-előkészítő helyiségét (camerino principal), állhatunk a színpadon (escenario), és körbenézhetünk a nagy előadóterem tetején futó világítástechnikai konzolhídról (puente de luces) is!

A nézőtér (Forrás: Google+)

Mindezt ingyen és kényelmesen, az alábbi linken. Helyzetünket a jobb felső sarokban lévő áttekintő alaprajzon a fehér pontokra, illetve a képen a zöld nyilakra kattintva változtathatjuk, s az egér bal gombját lenyomva tartva, annak mozgatásával nézhetünk, illetve foroghatunk jobbra, balra, fel és le. Ha az utóbbi opciót nem vesszük igénybe, akkor a virtuális kamera alapértelmezés szerint lassan körbefordul. Nem érdemes kihagyni a látványt!

Kattints ide!

2 megjegyzés

  1. Jól néz ki! Ilyen majd a mi Rex Victorionk is fog építtetni... vagy nem :D

    Ez a virtuális beltéri túra jó móka, több intézmény rászokhatna. Mondjuk már annak is örülök, hogy nemrég a Google Street View is élesedett nálunk, és végig lehet járni vele az országot.

    VálaszTörlés
  2. Csak sajnálom, hogy az ilyen cikkek alig érdekelnek valakit.

    VálaszTörlés

A hozzászóláshoz regisztrálni vagy belépni nem szükséges, de a hozzászólók megkülönböztethetősége érdekében ajánlott valamilyen becenév megadása a „Név/URL-cím” profil kiválasztásával (az URL kitöltése nem kötelező).