2012. május 13., vasárnap

Vicces igeragozás

Noha a spanyol nyelvtanban talán az igeragozás a legbonyolultabb részterület (természetesen csak azoknak, akik idegen nyelvként tanulják), néha még tréfálkozásra is alkalmat adhat. Ezt talán jól példázza az alábbi vicc:
¿Cómo se conjuga el verbo reír? (’Hogy ragozzák a reír igét?’)
Revoy, revas, reva, revamos, reváis, revan.
A spanyolul (még) nem tudók, illetve a kezdők kedvéért persze ez egy kis magyarázatra szorul. A reír (< lat. RIDERE) ige jelentése ’nevet’, ragozása pedig – kijelentő mód jelen időben – río, ríes, ríe, reímos, reís, ríen (gyakran álvisszaható igeként használják, azaz reírse – me río, te ríes se ríe stb.). Azonban a reír értelmezhető úgy is, mint a re- ’ismét, újból’ képző és az ir ’menni’ ige (melynek ragozása voy, vas, va, vamos vais, van) összetétele, vagyis ’újra megy’. Habár nyilvánvalóan aligha fogják így értelmezni a mindennapi beszédben (e viccen kívül), nyelvtanilag ez teljesen rendben van.

Valószínűleg nem is ez lenne az egyetlen olyan ige a spanyolban, amellyel a szóelemzés adta lehetőségeket kihasználva hasonló módon tréfálkozni lehetne; ha a spanyolul tudó olvasók esetleg találnak még, kérem, hogy osszák meg a hozzászólásokban!

A reír igéből képzett ige egyébként a sonreír (< lat. SUBRIDERE) ’mosolyog’, Gaby Ruffo (középiskolás korom nagy kedvence) pedig pontosan erre invitál La magia de sonreír (’A mosolygás varázsa’) című dalában, amely a 90-es évek elején futó népszerű mexikói gyermeksportvetélkedő-sorozat, a TVO (szójáték, olvasd: te veo, azaz ’látlak téged’) egyik betétdala volt.


Nos, ezzel a témával – tekintettel a tavaszi–nyári internetes uborkaszezonra – egy időre búcsúzom, abban a reményben, hogy újult erővel és még több érdekes olvasmánnyal térhessek vissza. Addig is várom az ötleteket, javaslatokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászóláshoz Google-fiók vagy regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a megjegyzésedre való visszautalás megkönnyítése érdekében a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával (az URL-cím kitöltése opcionális). Köszönjük az együttműködést.