2010. december 9., csütörtök

Elindult az El Mexicano blog – avagy Előszó

Kedves Olvasó! Mielőtt belekezdenék komolyabb témákba, magamról annyit mondanék, hogy felsőfokú műszaki végzettségem van, hobbiszinten pedig nyelvtörténettel – azon belül is főként romanisztikával és indoeurópai nyelvekkel – foglalkozom; elméletileg spanyolul és angolul beszélek, bár mindkét nyelven inkább az írás az erősségem.

Leginkább az újlatin nyelvek történeti kérdéseivel (romanisztikával) – kiemelten a spanyol nyelvvel –, általában a nyelvekkel, illetőleg egyéb, hozzájuk kapcsolódó kulturális témákkal szeretnék foglalkozni (persze nem kizárt, hogy lesznek időnként kitérők más irányokba is). Mindenekelőtt néhány tisztázandó dolog az oldallal kapcsolatban...

Piedra del Sol, az azték naptárkő

Miről és kinek szól ez a blog?

Célom elsősorban nyelvtörténeti kérdések, érdekességek bemutatása, legfőképpen a spanyol nyelv, az újlatin, valamint az indoeurópai nyelvek vonatkozásában. Véleményem szerint a nyelvtan, illetve egyes nyelvhasználati szokások megértéséhez az is fontos, hogy ismerjük a nyelv történetét és a szavak eredetét. A blogot így leginkább a hozzám hasonló, nyelvek iránt érdeklődőknek ajánlom. A nyelvészeti témájú cikkeket Dr. Kálmán László nyelvész, a nyelvtudomány kandidátusa lektorálja.

Ami viszont nem...

Ez a blog hangsúlyozottan nem nyelvészeti szakmai fórum és elsősorban nem nyelvészeknek szól. Ezt azért tartom fontosnak, mert jómagam sem vagyok nyelvész, nincs semmilyen szakirányú végzettségem a témában. Ebből kifolyólag a segítséget és az építő jellegű kritikát mindenkor szívesen és köszönettel fogadom, de megkérem a nyelvész olvasókat, hogy az imént leírtakat is tartsák tiszteletben. A blog szintén nem egyes nyelvek őstörténetével és eredetével kapcsolatos áltudományos mítoszok és nézetek terjesztésének színtere. A blognak továbbá nem célja a nyelvoktatás, így a nyelvtanárt vagy a nyelvtanfolyamot nem helyettesíti, hanem kiegészítő információt nyújt az érdeklődők részére egyes nyelvhasználati kérdések mélyebb megértéséhez.

Megjegyzések és moderálás

Az áttekinthetőség érdekében kérek minden olvasót és hozzászólót, hogy észrevételeit, kérdéseit vagy javaslatait lehetőleg mindig ahhoz a témához írja, amelyhez leginkább kapcsolódik. Amennyiben ilyen cikk nincs, akkor a Kapcsolat oldalon vagy a Facebookon teheti meg. A kulturálatlan hangnemben írt, durva vagy személyeskedő, illetve tartalmatlan megjegyzések figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek. Szintén eltávolításra kerülnek az adatvédelmi szempontból aggályos – személyes adatot, e-mail címet stb. tartalmazó – hozzászólások, vagy azok, amelyek nem a blog témájához kapcsolódnak.

Maja templompiramis Kukulkánban, Chichén Itzá, Yucatán-félsziget. A köznyelvben csak El Castillo ’Az Erőd’.

Adatkezelési tájékoztatás

Az oldal üzemeltetője a Google, amelynek Blogger és Analytics szolgáltatásai adatokat gyűjtenek a felhasználók böngészési szokásairól a szolgáltatások javítása, valamint látogatási statisztikák készítése céljából. Ezen adatokból a látogatók személye a blog szerkesztői/szerzői által semmilyen módon nem beazonosítható. További információ az Adatvédelmi irányelvekben olvasható.

Szerzői jogi információ

A blogon lévő cikkek és ábrák a pontos forrás megjelölésével – lehetőség szerint az adott bejegyzésre mutató linkkel – az eredeti formájukban, változtatás nélkül szabadon átvehetőek és felhasználhatóak. Bármely tartalom változtatással történő átvétele, újraközlése a szerző előzetes beleegyezésével lehetséges. A cikkek javító jellegű módosításának jogát a szerző mindenkor fenntartja.

© El Mexicano
, 2010–2018. Oldallogó: © Kollár Éva, 2016. Minden jog fenntartva.