2010. december 9., csütörtök

Elindult az El Mexicano blog – avagy Előszó

Kedves Olvasó! Mielőtt belekezdenék komolyabb témákba, magamról annyit mondanék, hogy felsőfokú műszaki végzettségem van, hobbiszinten pedig nyelvtörténettel – azon belül is főként romanisztikával és indoeurópai nyelvekkel – foglalkozom; elméletileg spanyolul és angolul beszélek, bár mindkét nyelven inkább az írás az erősségem.

Leginkább az újlatin nyelvek történeti kérdéseivel (romanisztikával) – kiemelten a spanyol nyelvvel –, általában a nyelvekkel, illetőleg egyéb, hozzájuk kapcsolódó kulturális témákkal szeretnék foglalkozni (persze nem kizárt, hogy lesznek időnként kitérők más irányokba is). Mindenekelőtt néhány tisztázandó dolog az oldallal kapcsolatban...

Piedra del Sol, az azték naptárkő

Miről és kinek szól ez a blog?

Célom elsősorban nyelvtörténeti kérdések, érdekességek bemutatása, legfőképpen a spanyol nyelv, az újlatin, valamint az indoeurópai nyelvek vonatkozásában. Véleményem szerint a nyelvtan, illetve egyes nyelvhasználati szokások megértéséhez az is fontos, hogy ismerjük a nyelv történetét és a szavak eredetét. A blogot így leginkább a hozzám hasonló, nyelvek iránt érdeklődőknek ajánlom. A nyelvészeti témájú cikkeket Dr. Kálmán László nyelvész, a nyelvtudomány kandidátusa lektorálja.

Ami viszont nem...

Ez a blog hangsúlyozottan nem nyelvészeti szakmai fórum és elsősorban nem nyelvészeknek szól. Ezt azért tartom fontosnak, mert jómagam sem vagyok nyelvész, nincs semmilyen szakirányú végzettségem a témában. Ebből kifolyólag a segítséget és az építő jellegű kritikát mindenkor szívesen és köszönettel fogadom, de megkérem a nyelvész olvasókat, hogy az imént leírtakat is tartsák tiszteletben. A blog szintén nem egyes nyelvek őstörténetével és eredetével kapcsolatos áltudományos mítoszok és nézetek terjesztésének színtere. A blognak továbbá nem célja a nyelvoktatás, így a nyelvtanárt vagy a nyelvtanfolyamot nem helyettesíti, hanem kiegészítő információt nyújt az érdeklődők részére egyes nyelvhasználati kérdések mélyebb megértéséhez.

Megjegyzések és moderálás

Az áttekinthetőség érdekében kérek minden olvasót és hozzászólót, hogy észrevételeit, kérdéseit vagy javaslatait lehetőleg mindig ahhoz a témához írja, amelyhez leginkább kapcsolódik. Amennyiben ilyen cikk nincs, akkor a Kapcsolat oldalon vagy a Facebookon teheti meg. A kulturálatlan hangnemben írt, durva vagy személyeskedő, illetve tartalmatlan megjegyzések figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek. Szintén eltávolításra kerülnek az adatvédelmi szempontból aggályos – személyes adatot, e-mail címet stb. tartalmazó – hozzászólások, vagy azok, amelyek nem a blog témájához kapcsolódnak.

Maja templompiramis Kukulkánban, Chichén Itzá, Yucatán-félsziget. A köznyelvben csak El Castillo ’Az Erőd’.

Adatkezelési tájékoztatás

Az oldal üzemeltetője a Google, amelynek Blogger és Analytics szolgáltatásai adatokat gyűjtenek a felhasználók böngészési szokásairól a szolgáltatások javítása, valamint látogatási statisztikák készítése céljából. Ezen adatokból a látogatók személye a blog szerkesztői/szerzői által semmilyen módon nem beazonosítható. További információ az Adatvédelmi irányelvekben olvasható.

Szerzői jogi információ

A blogon lévő cikkek és ábrák a pontos forrás megjelölésével – lehetőség szerint az adott bejegyzésre mutató linkkel – az eredeti formájukban, változtatás nélkül szabadon átvehetőek és felhasználhatóak. Bármely tartalom változtatással történő átvétele, újraközlése a szerző előzetes beleegyezésével lehetséges. A cikkek javító jellegű módosításának jogát a szerző mindenkor fenntartja.

© El Mexicano
, 2010–2018. Oldallogó: © Kollár Éva, 2016. Minden jog fenntartva.

9 megjegyzés:

 1. gratula a bloghoz, kíváncsian várom a bejegyzéseket :)

  VálaszTörlés
 2. Meg lettem volna lepve, ha nem Alensha az első... :P

  VálaszTörlés
 3. Elnézést a késésért, csak most jutottam el az oldaladra. Már a bevezető is jól hangzik. Most megyek és elolvasom a többi bejegyzést is.
  Örülök, hogy végül is csináltál blogot, tudom, hogy nehezen határozza el magát az ember, ha adatvédelmi okokból nem igazán akar blogot indítani, de látod, nem lesz itt semmi baj, ha nem adsz meg magadról semmi fontosat, semmit, amivel vissza tudnának élni. De te elég okos vagy ahhoz, hogy ezt tudjad :)

  VálaszTörlés
 4. Querido mexicano, me ha gustado mucho lo que he leído hasta ahora, ya he dicho varias veces que así iré aprendiendo, tanto de castellano como, ampliar un poco, mi deficiente húngaro. No sé cual va a ser la tónica del blog, que pautas marcarás, si sólo húngaro, o se puede escribir también en castellano. Bueno ya se verá! Una pequeña acotación, supongo que has elegido el simbolismo de: entrar el ruedo, bajar a la arena, entrar al trapo, torear lo que venga, no estar tras la barrera, soportar los envites, las estocadas... etc. etc. Si no recuerdo mal este es el albero de la Maestranza de Sevilla, y la verdad, como no me gustan los toros, mejor dicho el toreo cuando lo he visto... me ha dejado un tanto alelada, no me cuadran contigo los toros. Pero como "dicen los dichos" sobre gustos no hay nada escrito. Te leeré.... saludos.

  VálaszTörlés
 5. Hola Irene, que seas bienvenida entre mis lectores, gracias por tu comentario y por seguirme. Bueno, la imagen de la plaza de toros la he elegido simplemente porque me gustó, para mí simboliza lo hispano y la tradición a la vez, pero como bien dices, también podría tener el sentido figurado de "bajar a la arena", lo que venga. En fin, el tema principal de este blog pretende ser la lingüística románica e indoeuropea, las lenguas en general, la cultura relacionada con la Hispanidad, sin descartar la desviación hacia otros temas que me interesan. Por supuesto, planeo escribir también en castellano, pero eso será más tarde, por ahora estoy pensando y acumulando los temas sobre los que querría escribir. Creo que el tema siguiente serán las lenguas galoitálicas (comúnmente llamadas "italiano del norte"). Espero que sigas leyéndome y divirtiéndote.

  VálaszTörlés
 6. Hola Mexicano, en el tiempos pasados fui BB en http://szotar.avw.hu/. Desde cuando Seneca ha desaparecido, no escribo allí solo leo. Soy novicio en lengua Castiliana. Has recordato que la idioma más apreciado de ti se llama en Mexico, pero eso permiteme escribir aqui un cancion de este pays:

  Una melodia que me gusta mucho. El ano pasado he traducido en Hungaró y escuché en mi coche durante el viaje desde Budapest a Espana. La melodia está cantado de Lucia Mendez, una de las famosas cantantes y actriz del lengua espanol de origen Mexicana.

  UN NUEVO AMANECER - Egy új hajnal (Lucia Méndez)

  EN MIS LAMENTOS
  A siránkozásaimban
  NO PODIA YO IMAGINAR
  Nem tudtam elképzelni
  OTRO MAÑANA
  Egy másik reggelt
  NI LA ILUSION DE DESPERTAR...
  Sem az ébredés illúzióját…

  COMO ES POSIBLE
  Hogy lehetséges
  QUE HAYA TANTA MALDAD
  Hogy ennyi rossz létezik
  EN ESTE MUNDO
  Ebben a világban
  QUE TU CREASTE PARA AMAR...
  Amit te szeretetre hoztál létre…(Úram)

  HOY SÉ
  Ma tudom
  QUE PUEDO ALCANZAR
  Hogy felérhetek
  LAS NUBES
  A felhőkig
  Y HASTA LA ETERNIDAD...
  És az örökkévalóságig…

  EN TI
  Benned
  YO HE ENCONTRADO LA FELICIDAD
  Megtaláltam a Boldogságot
  POR ESO
  Ezért
  TE TENGO QUE CANTAR...
  Neked kell énekelnem…

  ERES LO QUE YO NECESITABA
  Te vagy az, akire szükségem van
  Y NADA MÁS
  És senki másra
  CUANDO ESTABA TRISTE Y SOLA
  Mikor szomorú és magányos voltam
  ME VINISTE A RESCATAR...
  Hozzám jöttél és megmentettél


  JUSTO A TIEMPO TU LLEGASTE
  Épp időben érkeztél
  Y CAMBIASTE MI VIDA
  És megváltoztattad az életemet
  ME DISTE
  Nyújtottál nekem
  UN NUEVO AMANECER DE LA OSCURIDAD...
  Egy új hajnalt a sötétségből

  VOLE AL TIEMPO
  Az idő elrepült
  MIRA A TU ALREDEDOR
  Nézz magad körül
  LAS COSAS CAMBIAN
  A dolgok megváltoztak
  Y TODO VA DE MAL EN PEOR...
  És minden rosszabbá vált…

  PERO TU SABES
  De te tudod
  LA VIDA NOS LLAMA A AMAR
  Az élet szeretettre hív minket
  EL UNO AL OTRO
  Szeressük egymást
  COMO DIOS MANDA DE VERDAD...
  Ahogyan az Úr igazából megparancsolta

  YO SÉ
  Tudom
  QUE NO ES FACIL VIVIR
  Hogy nem könnyű élni
  CON TANTA INCONFORMIDAD
  Ennyi nonkonformizmussal (elutasítással)


  PERO TIENES QUE TRATAR
  Ezért meg kell próbálnod
  DE MIRAR AL MAS ALLA
  Távolabbra nézni
  HASTA QUE PUEDAS CANTAR...
  Amíg képes leszel énekelni


  ERES LO QUE YO NECESITABA
  Te vagy az, akire szükségem van
  Y NADA MÁS
  És senki másra
  CUANDO ESTABA TRISTE Y SOLA
  Mikor szomorú és egymagamban voltam
  ME VINISTE A RESCATAR...
  Hozzám jöttél és megmentettél

  JUSTO A TIEMPO TU LLEGASTE
  Épp időben érkeztél
  Y CAMBIASTE MI VIDA
  És megváltoztattad az életemet

  ME DISTE
  Nyújtottál nekem
  UN NUEVO AMANECER DE LA OSCURIDAD...
  Egy új hajnalt a sötétségből…

  ME DISTE
  Nyújtottál nekem
  UN NUEVO AMANECER...
  Egy új hajnalt a sötétségből…

  VálaszTörlés
 7. Perdon, no se llama en Mexicano, se habla. Esta es quando el Hombre está emocionado! Saludos, BB.

  VálaszTörlés
 8. Hola BB! Gracias por la canción y tu traducción quedó muy buena, aunque permíteme unas pocas correcciones menores:

  1. Otro mañana = 'más holnapot/jövőt'. Cuando "mañana" es sustantivo masculino, significa, en sentido figurado, 'jövő' ('reggel' se dice la mañana).

  2. Eres lo que yo necesitaba = 'Te vagy, akire szükségem volt', porque "necesitaba" es pretérito imperfecto.

  3. Me viniste a rescatar = inkább: 'Eljöttél hozzám, hogy megmentsél'

  4. Como Dios manda de verdad = inkább: 'Ahogy Isten rendeli igazán' (es presente, no pasado).

  De todos modos, felicidades!

  VálaszTörlés

A hozzászóláshoz Google-fiók vagy regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a megjegyzésedre való visszautalás megkönnyítése érdekében a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával (az URL-cím kitöltése opcionális). Köszönjük az együttműködést.