Kapcsolat

Ha bármilyen kérdésed, kérésed, észrevételed vagy javaslatod van a bloggal vagy a tartalommal kapcsolatban, amely egyik eddig megjelent írásunkhoz sem köthető igazán, vagy csak szeretnél a szerzőnek üzenetet hagyni:
Ez az oldal offtopic-ként is szolgál. A hozzászóláshoz nem szükséges regisztrált felhasználónak lenned, becenevet megadni (ajánlott) a Név/URL-cím profil kiválasztásával lehetséges.

9 megjegyzés:

 1. ¡Hola El Mexicano!

  Az angol nyelv felől közelítve tanulom a spanyolt, leginkább a Duolingoval és a legutóbbi leckében 2 újdonságot is találtam:

  - Az első inkább csak szokatlan érdekesség, a dios - dioses. Eddig még nem találkoztam a többesszámú alakkal. Ha jól tudom nincs túl sok s-re vegző főnév. Most kapásból csak a paraguas jut eszembe, aminek érdekes a többesszáma, vagyis annak hiánya (pedig nekem több esernyőm is van). Mennyire általános ez? Mi a helyzet más s-re végződő főnévvel?

  - A másik számomra új szó, ami akár a "Qué, cuál és cómo" cikkhez is kapcsolódhat: a cuán. Ez volt a példamondat: ¿Cuán viaje es esa catedrál? Mennyire gyakori ez a kérdőszó? Mit kell tudni a használatáról?

  Előre is köszönöm a válaszokat.

  Üdv.:
  PL

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!

   Ami az első kérdésedet illeti, a témáról itt írtam részletesen. Nem olyan ritkák egyébként az -s-re végződő spanyol főnevek, ezek többnyire ún. igei-névszói összetételek (a paraguas is ilyen), a rövidebb szavak, mint pl. a mes ’hónap’ végén pedig valamikor régen volt -e (*mese), amely lekopott. A dios éppen egy kivételes eset, mert a latin alanyesetből származik (< deus) és a szabályos többes száma nullmorféma (azaz semmi) lenne, de felvette analógiásan az egy szótagú szavak többes számát, így lett dioses. A nullmorféma egyébként az egyik – bár valóban a legritkább – szabályos többesszám-képzési mód a spanyolban; azok a szavak nem kapnak többes jelet, amelyek végződése hangsúlytalan szótagi -s vagy -x. Ellenben ha az utolsó szótag hangsúlyos, akkor szabályosan -es toldalékot kap a névszó.

   A második kérdésedet illetően, a cuán ’mennyire’ kérdőszó a nagyon választékos, mondhatni, irodalmi nyelv része, beszédben egyáltalán nem használják. Beszélt nyelvi megfelelője a qué, illetve Latin-Amerikában a qué tan. Vagyis a ¿Cuán vieja es esa catedral? a köznyelvben inkább ¿Qué (tan) vieja/antigua es esa catedral?, esetleg még: ¿Qué edad tiene esa catedral?; ¿Cuándo se construyó esa catedral?; ¿Hace cuánto (tiempo) ~ cuántos años/siglos se construyó esa catedral?.

   Remélem, tudtam segíteni.

   Törlés
  2. Igen, sokat sgítettél. Köszönöm szépen.

   Törlés
 2. Hallo én szeretnék egy értelmes magyarul írott spanyol nyelvtankönyvet ami az alapoktól kezdi el.
  Köszönöm a válaszokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid! Nehezet kérdeztél! :) Ha az őszinte véleményemre vagy kíváncsi, akkor ilyen nem nagyon van. Viszont ilyen alapon kezdésnek bármi jó, ha tisztában vagy vele, hogy nem biztos, hogy a tankönyvben szereplő példamondatok közül bármelyik is elhagyná egy anyanyelvű száját a valós életben. Szóval egy bizonyos szintre való eljutás után mindenképp anyanyelvűek által írt anyagokat ajánlanék, mert abban biztos, hogy nem lesznek hülyeségek (illetve érdemes az internetről is ellenőrizni a magyar tankönyvekben szereplő példákat).

   Törlés
 3. Jó napot!
  Én most tanulom a spanyol nyelvet
  Honnan tudhatom hogy egy igét visszaható névással kell-e írni vagy nem?példa: le gusta a Ud. La música? Van erre szabály?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid!

   Az idézett mondatban éppen nem visszaható névmás van, hanem részes névmás (dativo): a gustarle ’tetszik neki(k)’ ige pontosan ugyanúgy működik, mint a magyarban, annyi különbséggel, hogy ezzel az igével a részes névmás (le, les) akkor is kötelező, ha van névszói részeshatározó a mondatban.

   A visszaható névmás (me, te, se, nos, os, se), amely csak harmadik személyben különbözik a tárgyastól és a részestől, sok mindent jelölhet az igénél (passzivitást, érzelmi érintettséget, jelentésárnyalatot stb.), de vannak olyan igék is, amelyeknél semmit sem jelent, hanem egyszerűen csak a névmással kell őket ragozni, mert anélkül nem is léteznek – ezeket sajnos külön meg kell tanulni. Részletesebben ebben a cikkben van róluk szó.

   Törlés
 4. Szia!

  Az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség az "al fondo" és az "en el fondo" között? Illetve tudnál ezekre esetleg példa mondatot írni? És arra is, hogyha utána rakunk egy "de" preposiciónt, tehát, "al fondo de" és "en el fondo de". Úgy érzem, tudom hogy mikor melyiket kell használni, de szeretném érteni is.
  Azt olvastam, hogy a fondo szó mint főnév jelentheti azt, hogy háttér, vminek az alja (feneke [pl. Tengerfenék]), ill. vminek a vége (fondo del pasillo). Ezek így mind használatosak?

  Előre is köszönöm a választ,
  Brigi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Brigi!

   Az al fondo jelentése ’hátul, a végén, a háttérben’, az en el fondo pedig ’a mélyén/fenekén vminek’, pl. en el fondo de mi corazón ’a szívem mélyén’, en el fondo del mar ’a tenger mélyén’.

   Általában az a elöljáró inkább síkbeli, az en pedig inkább térbeli irányt jelöl. Bizonyos, főleg átvitt értelmű kifejezésekben a kettő egyenértékű (ilyen pl. az en el ~ al fondo de mi corazón is).

   Törlés

A hozzászóláshoz regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával. Tájékoztatunk, hogy a 30 napnál régebbi cikkekhez írt megjegyzések – a spamek kiszűrése érdekében – előzetes jóváhagyás után válnak láthatóvá.