2013. január 12., szombat

Chichis pa’ la banda, avagy csöcsöket a bandának!
A mexikóiak lököttsége sokszor felülmúlhatatlan

A mai témát a Clandestino című könyvből merítettem, amelyet egyébként mindenkinek tudok ajánlani. Szerzője, Soltész Béla, a Corvinus Egyetem PhD-jelölt ösztöndíjasaként több mint egy évet töltött Latin-Amerikában, s így testközelből ismerkedhetett meg az ottani kultúrával, az emberek mindennapi életével és szokásaival. A legtöbb időt Chilében, illetve a legnépesebb hispán országban, Mexikóban töltötte, és természetesen nem maradt ki a jó bulikból sem.

Az egyik legjobb buli pedig Latin-Amerika legnagyobb rockzenei fesztiválja, a Mexikóvárosban minden év tavaszán megrendezett, általában három napon át tartó Vive Latino (Élj latinosan!), hivatalosan Festival Iberoamericano de Cultura Musical Vive Latino (Vive Latino Iberoamerikai Zenekultúra-fesztivál), amelyen többségében latin-amerikai pop- és rockegyüttesek lépnek fel, és egyszerre több színpadon is nyomatják.

(Forrás: Wallpapers HQ Packs Blog / El Mexicano)

A latin-amerikaiakról, de főleg a mexikóiakról köztudott, hogy mennyire szórakozottak már alapból is, hát még ha bulizásról, koncertekről van szó, akkor aztán egyáltalán nem fogják vissza magukat. A százezres látogatottságú koncerteken az egyik legérdekesebb szokásuk a Chichis pa’ la banda, azaz magyarul ’Csöcsöket/Ciciket a bandának’. (A chichi [csicsi] szó ebben a jelentésben Mexikóban nőnemű, és a Diccionario de americanismos szerint azték eredetű – aminek igazából nincs sok jelentősége, hiszen az ilyen jellegű hangulatfestő szavak minden nyelvben nagyon hasonlóak. Máshol viszont hímnemű, és jelentése ’punci’, nem árt tehát ezzel óvatosnak lenni!)

A lényegre térve, ez a furcsa fesztiválszokás abból áll, hogy a koncertek kezdete előtt – melyeket természetesen hatalmas kivetítőkön is lehet nézni – a kamera végigpásztázza a többezres közönséget, és ráközelít olyan lányokra, akik valakinek a nyakában ülnek. A kivetítőn ilyenkor a ¡Chichis pa’ la banda! felirat jelenik meg, és lánytól azt várják, hogy húzza fel a pólóját. Számunkra talán meglepő, de a legtöbbször ezt meg is teszi, amire a ¡Gracias! ’Köszönjük!’ felirat kezd el villogni a kijelzőn, a közönség pedig ezt óriási tombolással és üvöltéssel kíséri. Ellenkező esetben pedig az ¡Entonces bájate, mi reina! ’Hát akkor mássz le onnan, királynőm!’ kiírás jelenik meg a kivetítőn, amire a lány kénytelen zavarában lejönni a fiú nyakából. Persze nem véletlen, hogy az utóbbi eléggé ritka eset: amelyik lány oda felmászik, valószínűleg tudja jól, hogy ezzel mit vállal be egy ilyen koncerten.

A chichis pa’ la banda kifejezés innen aztán szállóigévé, mi több, jelenséggé vált a mexikóiaknál, és már nem csak a koncertszokással összefüggésben használják...

Ajánlott irodalom

19 megjegyzés:

 1. Köszi!

  Olyan jó volt reggelre ez a poszt! Cuki csaj :D Jó kis kora reggeli ébresztő :) Meghozza a tanuláshoz a kedvem :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na, örülök, hogy legalább egy ember van, aki értékeli! :)

   Törlés
  2. Nem rossz, de kár, hogy nem hallatszik mit mondanak. Azt hittem, hogy hardcore anyag lesz, de még a softcore szintet sem éri el. Szerintem A Mehhhikói félt, hogy merészebb videóért Irene-től megkapja a magáét, és nem csak hogy sombrerója nem lesz, de így nem kerül rá a képe egy mexikói pénzre sem.

   Az biztos, hogy ez a cikk lesz a legnépszerűbb. Minap én is belefutottam egy hasonló spanyol videóba az xhamsteren, de az erősen hardcore volt, meg hanganyagra is "tanulságosabb" :D

   Törlés
  3. "Nem rossz, de kár, hogy nem hallatszik mit mondanak."

   Szerintem amit a csaj mond, azt tisztán hallani és érteni, vagy mire gondolsz?

   "Azt hittem, hogy hardcore anyag lesz, de még a softcore szintet sem éri el."

   Hát én azért annál szemérmesebb és konzervatívabb vagyok (a kemény pornót meg egyenesen gusztustalannak tartom), és azt is figyelembe kell venni, hogy ezt a blogot kiskorúak is olvassák. :)

   "Az biztos, hogy ez a cikk lesz a legnépszerűbb."

   Titkon én is ebben bíztam, de egyelőre sajnos nem úgy néz ki.

   Törlés
  4. "Szerintem amit a csaj mond, azt tisztán hallani és érteni, vagy mire gondolsz?"
   Igen, erre gondolok. Én csak kocsizúgást hallok, meg hogy valamit beszélnek, de csak annyi jön át, hogy spanyolul van, szót nem tudok belőle kiragadni, pedig ki szoktam tudni.

   Törlés
  5. ajánlom a passion hd-t, és ott Sensi Pearl-t már a neve is olyan kis cuki, és nagyon őszintén élvezi a dolgot, igazi kikapcsolódás ;D

   xtube-on vannak feltöltve passion hd filmek :)
   Jó szórakozást ;D

   Törlés
 2. @El Vaquero: "Déjame sentar, por favor, quiero hacer un video." [ezt a részt tényleg nehéz kivenni, de valami ilyesmit mondhat a hapsinak, akinek a helyére ül] Utána az utasokhoz szól: "A ver, pasajeros, voy a grabar un video para un video musical, no se asusten si ven chichotas, ¿OK?, ¡niños, tápense los ojos!"

  VálaszTörlés
 3. Hehe, japánul is csicsi (乳), igaz, ez (anya)tejet is jelenthet :)

  VálaszTörlés
 4. "kommunikációtudományt hallgató 21 éves lány...", ezt múltkor észre sem vettem. Már Mexikóban is dívik ez a kommunikáció, mozdonykerék-pumpálási, retikülszellőztetési szak? Nem jöttek rá az emberek, hogy ezzel NEM lehet elhelyezkedni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valami olyasmit olvastam, hogy pornószínésznő akar(t) lenni, ezért kellett neki ez a szak. Tehát ebből sejtheted, hogy mi az eredeti "szakmája". :)

   Törlés
  2. A francokat. Más pornószínészek/nők sem végeztek kommunikáció szakot. A pornó szakmában a külső/adottságok számítanak, azon túl csak az, hogy legyen tartásod és okosan áraztasd be a munkádat (ne add túl olcsón magad, ne használjanak ki aprópénzért), jól megválogatott (professzionális, színvonalas, jól fizető) szerepeket vállalj (lehetőleg minél lightosabb műfajban), és időben szállj ki, mielőtt tényleg elzüllenél (ilyen homemade-homo-animál-nekro-pedo szintre, plusz drogok, ital), vagy összeszednél nemi betegséget. Szinte mindegyik pornós ezeket írja le, ezt tanácsolja azoknak, akik ilyenbe bele akarnak vágni.

   Törlés
  3. "A pornó szakmában a külső/adottságok számítanak"

   Ma már inkább csak a plasztikai sebész. ;) (Ez a csaj alig múlt 21 éves, de már szét van műtve.)

   A többi részéhez meg nem értek, de igazából nem is vagyok benne érdekelt. :P

   Törlés
  4. Hát, azért a természetes szépség a pornós szakmában is többet ér, mint a szétszilikonozás, összevagdosás. Én sem vagyok érdekelt benne, csak olvastam, bár ez olvasás nélkül is logikus.

   Törlés
  5. Valóban A Mehhhikóinak volt igaza, ennek sem volt sikere. Szerintem ha a jövő heti nyertes lottószámokat írná meg cikkben, azt is alig olvasnák.

   Ezek szerint kár volt elmenni a laikus ábrázolás, kedvcsinálás irányába. Nyugodtan lehetne ezek szerint szakbarbárabb, szárazabb cikket írni, tele nyelvészeti zsargonnal, szótagképletekkel, fonetikai jelekkel. Ha egyszer úgyse olvassa szinte senki, akkor kár finomkodni.

   Törlés
  6. Igen, attól tartok, sajnos ebben igazad van. (De ezen az alapon akkor minek bármiről is írni, ha egyszer nem olvassa senki?)

   Törlés
  7. "kommunikáció, mozdonykerék-pumpálási, retikülszellőztetési szak"
   Erre az egyik csávó most nyögött be az egyik fórumon egy másik elnevezést: bölcsészmérnök. Kellett egy kis idő, mire kiröhögtem magam :D

   Törlés
  8. És azt tudod, ki az a G-mérnök? – Gépészmérnök ép-ész nélkül. :D (Engem meg annak idején latinmérnöknek hívtak.)

   Törlés
  9. Haha, ez a G-mérnök még nagyobbat üt :D
   A latinmérnök nem olyan jó, én ingenieros mexicanosnak mondanám.

   Törlés
 5. Tekintettel arra, hogy a videót rendszeresen törlik az internetről, kiszedtem a cikkből, így viszont alaposan meg kellett kurtítanom.

  VálaszTörlés

A hozzászóláshoz regisztráció nem szükséges. Ez esetben kérjük, hogy a névtelenség helyett használj valamilyen becenevet a Név/URL-cím profil kiválasztásával. Tájékoztatunk, hogy a 30 napnál régebbi cikkekhez írt megjegyzések – a spamek kiszűrése érdekében – előzetes jóváhagyás után válnak láthatóvá.